Penerapan Analitycal Hierarchy Process (Ahp) dalam Menentukan Lokasi Pabrik Tempe

Cahyaning Kilang Permatasari

Abstract

Nowadays, tempe household industry entrepreneurs must choose the right factory location. Location is very influential for develop of a company, besides it can minimize problems in the future. The purpose of this study was to determine the percentage of priority criteria in selecting factory locations. The results of the calculation of priority criteria, it is hoped that entrepreneurs will find it easier to determine a suitable location to build a tempe factory. This research was conducted in Karanganyar Regency. The method used to determine the priority criteria for selecting the tempe factory location is Analytical Hierarchy Process (AHP) method. After through the process of obtaining data and analyzing calculations using Microsoft Excel, the percentage result of the criteria are geological and climatic conditions (34.67%), availability of labor (26.94%), market and marketing distance (14.93%), transportation facilities (11.36%), supporting facilities and utilities (7.08%) and distance to the location of raw material suppliers (5.02%). This criterion combines several aspects based on the level of importance, so that the results of the order in selecting the location of the tempe factory will be more objective

Keywords

AHP, Tempe, IRT, factory eligibility

Full Text:

PDF

References

http://www.berdesa.com/apa-beda-ukm-dengan-umkm-ini-penjelasannya/diterbitkan oleh aryadji/berdesa - 26 Juni 2018

https://qazwa.id/blog/umkm/ diterbitkan oleh Dendy Herdianto - February 21, 2020

https://www.cnbcindonesia.com/news/20200109195447-4 129008/menperin-mimpiri-bisa-ekspor-tempe diterbitkan oleh Efrem Siregar, CNBC Indonesia - 09 January 2020

Sayuti, M. (2008). Analisis Kelayakan Pabrik. Yogyakarta: Graha Ilmu.

https://id.wikipedia.org/wiki/Pengamatan

Subagyo, P.Joko. (2011). Metodologi Penelitian Dalam Teori Dan Praktek. Jakarta: Aneka Cipta.

Sugiyono. (2005). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif Dan R&D. Bandung: Alfabeta

Wahyuni, Sri dan Hartati, Sri. (2012). Sistem Pendukung Keputusan Model Fuzzy AHP Dalam Pemilihan Kualitas Perdagangan Batu Mulia. Jurnal, Jurusan Ilmu Komputer dan Elektronika, FMIPA UGM. Yogyakarta. ISSN: 1978-1520. Vol 6, No. 1, January 2012, pp. 43-54.

https://ilmumanajemenindustri.com/faktor-faktor-penentuan-lokasi-pabrik/ diterbitkan oleh Budi Kho – July 21, 2017

Saaty, T.L. (1993). Pengambilan Keputusan bagi Para Pemimpin, Proses Analitik Untuk Pengambilan Keputusan Dalam Situasi Yang Kompleks. Jakarta: Pustaka Binaman Prestindo

Sega, Hanien Nia H, et al. (2012). Penentuan Faktor Prioritas Mahasiswa Dalam Memilih Telepon Seluler Merk Blackberry Dengan Fuzzy AHP. Jurnal, Jurusan Statistika, FSM, Universitas Diponegoro. Semarang.

https://ilmumanajemenindustri.com/faktor-faktor-penentuan-lokasi-pabrik/ diterbitkan oleh Budi Kho – July 21, 2017

Saaty. (1986). The Analytic Hierarchy Process. McGraw-Hill.

Saaty, T.L. (1993). Pengambilan Keputusan bagi Para Pemimpin, Proses Analitik Untuk Pengambilan Keputusan Dalam Situasi Yang Kompleks. Jakarta: Pustaka Binaman Prestindo.

Munthafa, Eva, Mubarok. (2017). Penerapan Metode Analytical Hierarchy Process Dalam Sistem Pendukung Keputusan Penentuan Mahasiswa Berprestasi. Jurusan Teknik Informatika Universitas Siliwangi. Jurnal Siliwangi Vol.3. No.2, 2017 Seri Sains dan Teknologi. ISSN 2477-3891.

Viarani, Oktri, Zadry. (2015). Analisis Pemilihan Pemasok Dengan Metode Analitycal hierarchy process Di Proyek Indarung VI PT Semen Padang. Jurusan Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Andalas, Padang. Jurnal Laporan Kerja Praktek, Vol. 14 No.1, April 2015:55-70. ISSN 2088-4842 / 2442-8795.

Noviandri, Rika, et al. Analisis Pemilihan Supplier Metallic Box Menggunakan Fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP). Jurusan Teknik Industri, Universitas Brawijaya. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Sistem Industri Vol. 3 No. 3 Teknik Industri Universitas Brawijaya.

Tim Penyusun oleh PUSIDO Badan Standardisasi Nasional. 2012. Tempe: Persembahan Indonesia untuk Dunia. Badan Standardisasi Nasional Jakarta.

http://eprints.polsri.ac.id/4639/3/BAB%20II.pdf

Irwan, et al. (2017). Pembuatan Tempe. Jurnal Praktikum Aplikasi Bioteknologi Pangan. Universitas Hasanudin Makasar